Evolution och biodiversitet i en föränderlig värld

Uppsala universitet har en lång tradition av tvärvetenskaplig forskning och undervisning inom evolutionär biologi, biodiversitet och ekosystemvetenskap. Vår expertis omfattar även de sociala och politiska aspekterna av biodiversitetsskydd och genomförande av miljöpolitik. Styrkeområdets mål är att utveckla en integrerad förståelse för återkoppling mellan biologisk mångfald och förändrade klimat- och miljöförhållanden, och hur biodiversitet på alla nivåer kan förvaltas för en långsiktigt hållbar utveckling av samhället.

Inom styrkeområdet studerar forskare såväl grundläggande processer av klimatpåverkan inom arter, biologiska samhällen och ekosystem, som direkta konsekvenser av människans miljöpåverkan. Vi studerar, till exempel, ifall och hur organismer kan anpassa sig till snabba förändringar i miljön och vad dessa anpassningar i sin tur får för konsekvenser för arternas samverkan och de ekosystem dessa organismer ingår i. Vidare studeras genetiska och epigenetiska effekter av miljögifter. Vi använder och utvecklar datadriven analys för biodiversitetsprognoser och fjärranalys av ekosystemprocesser och undersöker hur implementeringen av politiska beslut påverkar biodiversitet och långsiktig hållbarhet.

Fjäril på blomsteräng.

Upptalk

Lyssna på poddar med våra forskare som arbetar inom biologi och geovetenskap.

Vår bredd av kompetens hålls samman av en vilja att förstå och hantera komplexa naturliga system och samhällets samverkan med dessa.

Biologisk mångfald och biodiversitetskrisen

Biologisk mångfald omfattar all den variation som finns på jorden såväl mellan och inom arter och livsmiljöer, som mellan olika naturtyper och ekosystem. Människans påverkan på ekosystem blir allt tydligare och klimatförändringar, urbanisering, och föroreningar av naturliga miljöer hotar mångfalden av arter, deras genetiska mångfald och ekosystemfunktioner.

Det aktuella begreppet “Biodiversitetskrisen” beskriver det faktum att det för närvarande utrotas fler arter än det uppstår nya och beskrivs som ett sjätte massutdöendet jämförbart med tidigare massutdöenden som definierar jordens geologiska epokerna, tex då dinosaurierna dog ut. Skillnaden är att idag är det mänsklig påverkan och inte geologiska fenomen som orsakar utdöendet. Hur vi ska gynna och bevara den biologiska mångfalden nationellt och globalt är en avgörande fråga i vår strävan att uppnå en långsiktigt hållbar utveckling på jorden.

För detta behöver vi bättre förutsägelser om hur organismer och ekosystem reagerar på förändrade förhållanden och invasiva arters utbredning samt vilka konsekvenser det kan få för ekosystemprocesser och människor. Vi behöver därför förstå de ekologiska och evolutionära processer som gynnar biologisk mångfald och hotade arters överlevnad i ekosystemen, samt vilka effekter en förändrad biodiversitet har på ekosystemens funktion. Vi behöver även utforska anpassningar i samhället som begränsar människans hot mot den biologiska mångfalden.

Läs mer om:

Anna Rosling

Anna Rosling

Kontaktperson för Evolution och biodiversitet i en föränderlig värld

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin