Praktik

Att göra en praktik är ett bra sätt att pröva de kunskaper och färdigheter som du fått under utbildningen. Det är också en brygga till arbetslivet.

För att bli behörig till en praktikkurs krävs i regel 120 hp inklusive en uppsats om 15 hp inom samhällsgeografi, kulturgeografi eller geografi. Praktik finns som fristående kurs eller som programkurs. Studenten måste själv söka upp en praktikplats. Läs mer om behörighet, upplägg, m.m. nedan.

Praktiken ingår som en frivillig del i Samhällsplaneringsprogrammet, Samhällsvetarprogrammet eller fristående kurs och kan utgöra 15 eller 30 högskolepoäng, det vill säga en halv eller hel akademisk termin. Valet av praktikplats sker i samråd med den institution vid vilken den studerande gör sin ämnesfördjupning.

Syfte med praktik

Praktiken syftar till att den studerande skall träna sig i att använda förvärvade kunskaper och färdigheter i arbetsuppgifter på en arbetsplats, samt tillämpa sina kunskaper från den teoretiska utbildningen i konkret utrednings- och/eller projektarbete. Praktiken syftar vidare till att utveckla förmågan att arbeta såväl självständigt som i samverkan med andra, liksom att utveckla förmågan att i tal och skrift behandla svenska språket. Praktiktiden ger också den studerande en möjlighet att bilda sig en uppfattning om framtida arbetsmarknadsmöjligheter samt tillfälle att bygga upp ett personligt kontaktnät.

Övergripande villkor

Intyg om beviljad praktik

Praktikperioden finansierar studenten med studiemedel, dvs. arbetsplatsen betalar ingen lön till praktikanten. Ansvarig handledare utses både på institutionen och på arbetsplatsen. För att praktikplatsen ska kunna godkännas av institutionen behöver sistnämnda ett intyg från arbetsplatsen (handledaren eller motsvarande). Praktikanten ansvarar för att intyget förmedlas till institutionen. Intyget måste innehålla följande uppgifter:

  • Praktikantens namn
  • Namn på praktikplatsen
  • Namn/kontaktuppgifter på handledare/kontaktperson på arbetsplatsen.
  • Kortfattat vilka arbetsuppgifter som ingår.
  • Tidsperioden (startdatum, vilka veckor eller motsvarande uppgifter, t.ex. vår- eller hösttermin).

Praktikrapport

Efter avslutad praktik författar den studerande en rapport över de projektarbeten och andra arbetsuppgifter som han eller hon deltagit i under terminen. Praktikanten ska beredas möjlighet att skriva praktikrapporten under praktikperioden.

Undervisning vid universitetet under praktikperioden

Under praktikperioden ordnas 1-2 möten medpraktikkursens deltagare vid Uppsala universitet, då praktikanten förväntas närvara.

Arbetsgivarens intyg om avklarad praktik

Handledaren på arbetsplatsen förutsätts också avrapportera hur praktikperioden avlöpt genom ett kortfattat intyg. Arbetsplatsen kan inte betygsätta studenten; det är en myndighetsutövning förbehållen universitetet i detta fall.

Arbetsuppgifter

Praktikanten utgör under sin praktiktermin en del av organisationens övriga arbetskraft. Detta innebär att praktikanten står till förfogande för såväl projektarbeten som administrativa uppgifter på arbetsplatsen. De arbetsuppgifter som praktikanten tilldelas bör dock vara meningsfulla och falla inom ramen för terminens övergripande syfte. Det är naturligtvis viktigt att praktikterminen utgör ett bra alternativ till de traditionella akademiska studierna.

Ledighet

Praktikanten har rätt till ledighet. I normalfallet beviljas 5 dagar (utöver helgdagar och röda dagar) på praktik som sträcker sig över en hel termin, och 2-3 dagar (utöver helgdagar och röda dagar) på praktik som sträcker sig över en halv termin.

Vad gäller vid sökandet av praktikplats?

Du som läst eller läser samhällsgeografi eller geografi kan läsa en fristående praktikkurs vid kulturgeografiska institutionen. Att läsa en praktikkurs är ett bra sätt att tillämpa och utveckla de kunskaper och färdigheter som du fått under utbildningens gång. Det kan också vara en väg in i arbetslivet. Kulturgeografiska institutionen kan av resursskäl inte garantera praktikplats åt alla sökande och det är därför upp till den sökande att själv hitta en lämplig praktikplats. Institutionen ger förslag på tidigare praktikplatser på hemsidan samt tipsar om praktikplatser när arbetsgivare hör av sig till institutionen. Det är tillåtet att söka såväl svenska som utländska praktikplatser.

För mer information om utlandspraktik (Erasmus) rekommenderar vi att du besöker Uppsala universitets websida.

Kurser

  • Praktik i geografi 2KU049 30 hp
  • Praktik i geografi 2KU079 15 hp
  • Praktik i samhällsgeografi 2KU048 30 hp
  • Praktik i samhällsgeografi 2KU075 15 hp

Hur söker du till praktikkursen?

Praktikkursen söks via antagning.se. Du kommer att reservplaceras i både urval 1 och 2. Om du hittar en praktikplats och den godkänns av institutionen så antas och registreras du manuellt till praktikkursen av Kulturgeografiska institutionen efter urval 2, när du har skickat in alla nödvändiga handlingar (se nedan). Ansök till praktikkursen som prio 1. Eftersom du reservplaceras i väntan på godkänt intyg så kan du då bli antagen på andra kurser ifall du mot förmodan inte hittar en praktikplats. Om praktikplatsen vill ha ett intyg på att praktiken ingår i studierna går det att få från Kulturgeografiska institutionen.

Vilka nödvändiga handlingar behövs för registrering till praktik?

När du har fått en praktikplats måste praktikplatsen skriva under ett intyg på detta. Det signerade intyget måste innehålla följande uppgifter för att registrering ska kunna ske:

  • Namn på dig och dina födelseuppgifter
  • Namn på praktikplatsen.
  • Namn/kontaktuppgifter på handledare/kontaktperson på arbetsplatsen.
  • Kortfattat vilka arbetsuppgifter som ingår.
  • Tidsperioden (startdatum, vilka veckor eller motsvarande uppgifter, typ HT/VT).

OBS! Antalet veckor/tidsperioden måste motsvara 20/10 veckor. Att det ”diffar” på någon vecka är ok, men om det fattas tid måste tilläggsuppgifter göras för att få ut poängen. När det gäller enstaka semesterdagar/ledighet bestäms detta enligt överenskommelse mellan dig och praktikplatsen.

Vid utlandspraktik tillkommer att din kontaktperson på Kulturgeografiska institutionen måste kunna ha direktkontakt via e-post med handledaren/kontaktpersonen för att utlandsförsäkringen STUDENT-UT, ska gälla. Här är det också mycket viktigt att tidsperioden specificeras. Institutionen skriver ett försäkringsintyg du får med dig på praktiken. Privat försäkring kan behövas för att täcka alla delar av utlandsvistelsen, t.ex. resa till 3:e land.

Mer info kring Student-Ut-försäkringen går att få via Kammarkollegiet. Om praktiken genomförs i ett annat EU-land, så kan praktikstipendium vara aktuellt. Ta då kontakt med de internationella handläggarna för mer information.

Finns det några krav som praktikplatsen måste uppfylla?

Kulturgeografiska institutionen har inte satt upp någon ”kravlista” på praktikplatserna eller studenterna. Utgångspunkten är att studier sker formellt 40 timmar i veckan. Arbetsuppgifterna ska vara i linje med vad en anställd person i nybörjarposition skulle utföra samt vara relevanta för din utbildning.

Hur redovisas praktiken?

Praktiken redovisas genom en praktikrapport (se särskilda anvisningar). Det är bra att ha rapporten i åtanke redan från början, dvs. vad den bör innehålla, när den ska redovisas o.s.v. Ett tips är att skriva praktikdagbok under tidens gång, så att rapportskrivandet går smidigt. Redovisning av praktiken kommer bara att ske genom rapportskrivande, det kommer inte att ske någon muntlig framställan. Rapporterna brukar ligga på mellan 5-8 sidor. Även ett avslutande tjänstgöringsintyg från praktikplatsen ska medfölja. Rapporten och tjänstgöringsintyget laddas upp på kursens sida i Studium.

Hur sätts betyg på praktiken?

Betyget sätts av kursens examinator och det går bara att få betygen G eller U. Betyget baseras på praktikrapporten och genomförd praktik. Samråd med praktikplatsen kring betyget sker alltså inte, det ska bara finnas underlag från praktikplatsen att den är genomförd. När i utbildningen ska praktiken läggas? Praktiken ska läggas efter avslutad C-kurs. Den ska läggas efter C-kurs för att garantera praktikplatsen att du är tillräckligt utbildad och kan skriva t.ex. rapporter. Kontakt Detta är översiktlig information kring praktik. Är det något mer du undrar över eller vill ha förtydligat, ska du vända dig direkt till studier@kultgeog.uu.se

Att vara godkänt

För att få godkänt på praktikkursen krävs, förutom genomförd praktik, att studenten lämnar in en praktikrapport för bedömning och att ett intyg över genomförd praktik lämnas in.

Arbetsgivarens intyg

Be arbetsgivaren (eller en representant för densamma, t.ex. en enhetschef eller motsvarande) om ett intyg som bl.a. innehåller praktikantens namn, praktikens längd, och en kortfattad beskrivning av arbetsuppgifter. Intyget behöver inte nödvändigtvis innehålla en bedömning av praktikantens arbete men gärna en angivelse huruvida arbetet genomförts på ett tillfredsställande sätt. Intyget laddas upp på anvisad plats i Studium.

Kurser

  • Praktik i geografi 2KU049 30 hp
  • Praktik i geografi 2KU079 15 hp
  • Praktik i samhällsgeografi 2KU048 30 hp
  • Praktik i samhällsgeografi 2KU075 15 hp
  • Praktik med samhällsvetenskaplig inriktning 2KU052 30 hp
  • Praktik med samhällsvetenskaplig inriktning 2KU072 15 hp
  • Praktik på samhällsplaneringsprogrammet 2KU032 30 hp
  • Praktik på samhällsplaneringsprogrammet 2KU036 15 hp

Praktikrapporten

Rapporten lämnas in så fort som möjligt i samband med terminens slut (meddela kursansvarig lärare om datumet inte passar med praktikperiodens avslut). Den färdiga rapporten laddas upp på kursens sida på Studium (Praktikrapport), varpå den kursansvariga läraren läser och bedömer den.

Praktikrapporten ska vara 5-8 sidor (Word, ej PDF). Den ska innehålla följande:

  • Överst på sidan skriver du ditt namn, kursens namn (någon av varianterna ovan), termin, datum.
  • Rubrik: Rapport avseende praktik vid/på [arbetsplatsens namn].
  • Ange hur du gick tillväga för att få praktikplatsen.
  • En saklig beskrivning av det arbete som du medverkat i, inklusive uppgifternas innehåll och ditt ansvar.
  • En beskrivning av din upplevelse av praktiktiden, t.ex. hur fort du kom in i arbetet, kontakten med arbetskamrater, vad som upplevdes som svårt eller enkelt, eller den personliga utvecklingen under perioden. Skriv gärna personligt och ärligt, men avstå från privata åsikter om arbetskamrater eller liknande.
  • En reflektion över utbildningens relevans för din praktiktid. Utgå från begreppen kunskaper, färdigheter och förmågor. Med kunskaper avses här nödvändiga fack- eller ämneskunskaper, med färdigheter avses t.ex. metoder för datainsamling och analys samt presentationsteknik, och med förmågor avses t.ex. förmågan att göra bedömningar av information och situationer, att prioritera under tidspress, och att ta ansvar enskilt och i grupp, och att göra etiska överväganden när så behövs.
  • Tips och reflektioner kring hur praktikkursen/praktikperioden kan förbättras, både från kulturgeografiska institutionens håll och från arbetsplatsens håll. Denna del utgör ett slags kursvärdering som vi använder för att förbättra och utveckla kursen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin