Utlandsstudier

Utlandsstudier

För studenter vid institutionen för informationsteknologi finns det flera alternativa vägar att välja om man vill åka på utbyte. Det finns många universitet att studera vid och man kan delta i kurser både inom och utanför sitt ämnesområde.

Internationella utbyten på institutionsnivå

Institutionen för informationsteknologi erbjuder utbytesprogram som omfattar studier vid ett av våra 20-tal partneruniversitet, antingen under en termin eller i vissa fall ett helt läsår. Vi har både Erasmus utbyten och bilaterala utbyten.

Ansökningsperiod

Ansökningsperiod för restplatser för vårterminen 2025 är 15 augusti–15september.

Vem får åka?

Institutionens utbyten kan du söka om du har matematik och informationsteknologi som inslag i ditt utbildningsprogram. Detta gäller alltså inte bara IT och DV-studenter, utan även studenter inom andra program.

Dina utlandsstudier kan fokusera på informationsteknologi (algoritmer, mjukvara och hårdvara), matematik, eller båda ämnena. Utbudet varierar från plats till plats.

  • För att komma vara behörig för en utbytesplats bör du vid utresetillfället gå i årskurs 3 eller högre. Du bör ha hållit normal takt i dina studier här hemma, däremot är det inte nödvändigt att ha högsta betyg. Kriterier såsom aktivt deltagande och en sund nyfikenhet är också viktigt.
  • För vissa utbyten inom Europa kan du behöva språkkunskaper i det språk som talas i det land du åker till. Ofta räcker det med gymnasiekunskaper.

Ansökningsguide

När kan jag åka?

Tidpunkten för utbytet bestäms ofta av det egna utbildningsprogrammet. I regel ska du vid ansökningstillfället studerat minst en termin på heltid vid Uppsala universitet. Vid avresetillfället ska du avklarat heltidsstudier under minst ett läsår.

Om du vill diskutera hur ett utbyte kan passa in i dina studier kan du vända dig till en vägledare.

Tillgodoräknande

Grundregeln för ett utbytesavtal är att du ska tillgodoräkna det du läser i din ordinarie utbildning även om det finns viss flexibilitet i detta. Det är programmets examenskrav som avgör vad du kan tillgodoräkna och sedan inkludera i din examen. Examenskraven hittar du i ditt programs utbildningsplan.

Studera på engelska

Vill du studera på engelska i ett icke engelsktalande land är du oftast bunden till att läsa kurser på masternivå. Då krävs i regel tidigare studier motsvarande en kandidatexamen.

Fundera ut till vilket land och lärosäte du vill göra ditt utbyte vid. Ta reda på vilka kurser du skulle kunna tänka dig att läsa under utbytet. Planera kursförslag för heltidsstudier motsvarande 30 ECTS.

Beroende på vart du vill åka och vad du vill studera kan det finnas olika möjligheter. Bekanta dig med utbudet för utbytesavtal för institutionen för informationsteknologi.

Kom ihåg att olika utbyten kan ha olika begränsningar i vad du kan läsa och vilka förkunskaper som krävs. Var noga med att ditt kursförslag stämmer överens med avtalet du är intresserad av.

Du kan söka upp till fyra utbyten i samma ansökan. Dessa kan vara både fakultets- och institutionsavtal.

Din ansökan skickas in genom att fylla i ansökningsformuläret i Moveon under ansökningsperioden. Där ser du också vilka avtal som är öppna för ansökan.

  • Efter ansökan stängt görs ett urval av studenter som då nomineras till utbyte. Hur kursförslagen passar in på avtalet tas i beaktande.
  • Om du blir nominerad får du information om hur du ska söka till mottagaruniversitetet enligt deras instruktioner och deadline.
  • Mottagaruniversitetet accepterar i regel de nomineringar som gjorts av Uppsala universitet men bedömer studentens behörighet till de valda kurserna.

Urvalsprocessen är en helhetsbedömning av studenten för att bäst passa det avtal vid det lärosäte som studenten sökt.

Vi tittar på motivation, hur studenten ligger till i sin studiegång, betyg, kursval samt ev. språkkrav.

När du varit på utbyte och kommit hem igen ska du fylla i en utbytesrapport i Moveon. Vi räknar med att du deltar i informationsträffar för nya studenter och kan dela med dig av dina erfarenheter.

Kontakt

Internationell koordinator Ulrika Jaresund

E-post: Ulrika.Jaresund@it.uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin