Examensarbete

Här hittar du information om hur det går till att göra ett examensarbete på institutionen för informationsteknologi.

Examensarbetet utförs vanligtvis i slutfasen av studierna och är en kurs som ska ge dig som student träning i att planera, genomföra, dokumentera och redovisa ett självständigt arbete. Samtidigt ska det förmedla kontakt med forsknings- eller utvecklingsarbete. I kursen ingår även inläsning och redovisning av utvald fördjupningslitteratur. Examensarbetet kan utföras vid ett företag, en myndighet eller ett universitet, i Sverige eller utomlands.

Examensarbetet ska resultera i en skriftlig rapport, som även ska presenteras muntligt. Examensarbetet kan jämställas med en kurs utan ett fastställt schema. Det är ett enskilt självständigt arbete med en handledare som måste vara kunnig inom sitt område. Ytterligare information finns på teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.

Följ länkarna nedan för att läsa mer om vad som gäller för dig beroende på vilket program du läser.

Anmäl dig till exjobbskursen via antagning.se eller universityadmissions.se

Delta på ett informationsmöte om examensarbeten (hålls en gång per termin).

Hitta ett projekt för ditt examensarbete: antingen internt på institutionen för informationsteknologi, eller externt på ett företag, organisation eller en annan institution vid Uppsala Universitet eller annan högskola. Examensarbetets syfte måste överensstämma med målen i ditt programs utbildningsplan, exjobbskursens kursplan samt examinators riktlinjer.

Lämna in ett projektförslag (som har godkänts av din handledare) enligt instruktionerna från exjobbskoordinatorn i god tid innan sista dagen via HotCRP. Ange start- och slutdatum för projektet som överensstämmer med läsårsperioderna.

Vi avråder från att kontakta en ämnesgranskare; det är exjobbskoordinatorns ansvar att utse en ämnesgranskare.

När du har tilldelats en ämnesgranskare ska du snarast kontakta denne via e-post för att gå igenom din projektplan. Därefter ska du tillsammans med handledaren se över projektplanen enligt ämnesgranskarens förändringsförslag. Den reviderade projektplanen ska undertecknas av ämnesgranskaren, handledaren och studenten. Uppdatera signaturerna i ansökningsblanketten. Ladda upp de uppdaterade och undertecknade dokumenten i HotCRP som en kommentar.

Du och ämnesgranskaren ska komma överens om ett schema för när ni ska träffas under exjobbskursens gång.

  • Det rekommenderas att träffa ämnesgranskaren vid 25%, 50% samt 75% av exjobbet.
  • I vissa fall kan ämnesgranskning i grupp tillämpas. I så fall kommer en grupp studenter att träffa en ämnesgranskare varje gång.

Kom även överens med ämnesgranskaren om hur ni ska kommunicera mellan de schemalagda mötena (till exempel e-post, slack, telefon).

Delta i planerade möten med ämnesgranskaren.

Lämna in begärda delar av rapporten inför varje möte (ämnesgranskaren ger närmare instruktioner).

Om genomgången sker i grupp, ge feedback på andra studenters arbete.

Håll ämnesgranskaren informerad om hur projektet fortskrider. Revidera tidsplanen vid behov.

Skicka in ett utkast av rapporten till ämnesgranskaren i god tid före det planerade presentationsdatumet (normalt två-tre veckor innan). Rapporten bör vid denna tidpunkt uppfylla utvärderingskriterierna.

Be ämnesgranskaren att boka tid för den slutliga presentationen. Det är inte tillåtet att boka tid förrän ämnesgranskaren har bedömt att rapporten är klar att presenteras. Du får då instruktioner för hur du lämnar in preliminärversionen av rapporten samt hur presentationen går till.

Skicka en näst intill färdig version av rapporten till opponent och examinator senast en vecka innan planerad presentation, enligt instruktionerna (kandidatexjobb har ingen opponent).

Förbered och genomför presentationen enligt instruktionerna.

Förbered och genomför opposition på annan students examensarbete (gäller ej kandidatexjobb).

Kom överens med ämnesgranskaren om en deadline för när du ska skicka din slutliga version av rapporten. Förbered denna baserat på den feedback du fick i anslutning till presentationen, och skicka den till ämnesgranskaren för rättning.

När du blivit godkänd på ditt examensarbete ska du publicera rapporten i DiVA.

Du behöver först skapa ett serienummer för ditt examensarbete till rapportens framsida. Därefter kan du ladda upp slutversionen av rapporten i DiVA (se instruktioner i svarsmailet du får när du skapar ditt serienummer).

Uppdrag som ämnesgranskare för en enskild student gäller maximalt 7
månader.

Om exjobbet inte är avslutat inom 12 månader måste en ny tidsplan upprättas. Detta kräver att man börjar om med projektet eller hittar ett annat projekt.

Boka en presentationstid

Presentationstid bokas genom att ämnesgranskaren mejlar till exjobb@it.uu.se minst två veckor innan önskat datum före presentationen. E-postmeddelandet ska innehålla följande information: studentens personnummer, för- och efternamn, kurskoden för exjobbskursen och titeln. Dessutom ska ämnesgranskaren i e-postmeddelandet bekräfta att rapporten är klar för presentation. Lediga tider i kursens presentationsschema ovan ska användas i första hand.
Särskilda instruktioner gäller för kandidatarbeten i period 4.

E-post till exjobbskoordinatorn vid institutionen för informationsteknologi: exjobb@it.uu.se

För snabbare hantering ange följande information:

  • Beskrivande ämnesrad
  • Personnummer
  • Fullständigt namn
  • Program

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin