Farligt gods

Universitetet är avsändare, mottagare och i vissa fall transportör av farligt gods på väg. Enligt lagstiftningen är farligt gods sådant gods som vid transport kan medföra skador på människor, djur, egendom eller miljön. För universitetets del kan det t.ex. röra sig om transport av gaser, prover, avfall eller radioaktivt gods. I de flesta fall är det små mängder som transporteras. Transporterna kan vara rutinmässiga eller utföras vid något enstaka tillfälle.

Uppsala universitets säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods heter Patric Klettner Carlsson. Patric är anställd som säkerhetsrådgivare hos Stena recycling och ska finnas till hands för Uppsala universitet för rådgivning kring transport av farligt gods.

E-post till Patric Klettner Carlsson:

patrik.klettner.carlsson@stenarecycling.se

Vid akuta frågor - ring till Patric:

0725-690611

Läs mer om vad som gäller kring transport av farligt gods i handboken om Transport av farligt gods på väg och och järnväg 2023/2024, framtagen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Särskild lokal rutin finns för mottagning av farligt gods.

Varje år ska säkerhetsrådgivaren, enligt lagstiftningens krav, göra en rapport om universitetets farligt godsverksamhet. Rapporten ska överlämnas till universitetets ledning.

Utbildningskrav ADR

Den som är en del av transportkedjan för transport av farligt gods behöver gå en så kallad ADR-utbildning. Det kan gälla till exempel om du tar emot farligt gods i en godsmottagning eller om du är inblandad i packning av farligt gods som ska skickas iväg. Kontakta kemikaliesamordnaren vid Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö om du är i behov av utbildning.

Tillbud eller olyckor som sker i samband med avlämning, transport eller mottagning av farligt gods ska snarast rapporteras till antingen säkerhetsrådgivaren för transport av farligt gods eller till universitetets kemikaliesamordnare vid Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö. Med någon av deras hjälp ska sedan en rapport skickas till MSB. Gör också en tillbudsanmälan enligt universitetets rutiner för tillbudsrapportering (IA-systemet).

Länk till sida om arbetsskada och tillbud

Mycket av det farliga avfallet betraktas som farligt gods och ska sorteras, märkas, emballeras och transporteras enligt lagen (2006:263) och förordning (2006:311) om transport av farligt gods på väg samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng, (ADR-S).

Det avfall som klassas som farligt gods får endast transporteras av transportörer godkända för ADR-transport.

Uppsala universitet har upphandlat tjänsten att omhänderta och transportera farligt avfall. Ta hjälp av säkerhetsrådgivaren för transport av farligt gods vid osäkerhet kring avfallet. Säkerhetsrådgivaren ska ge råd i alla typer av frågor som har med transport av farligt gods att göra.

Lagstiftningen kring transport av farligt gods på väg är omfattande och styr bl.a. märkning, etikettering, dokumentering, emballering och transport av det farliga godset.

Det farliga godset ska etiketteras och förpackas enligt reglerna i föreskriften om transport av farligt gods på väg och i terräng, ADR-S. Den finns att ladda ner från MSB's hemsida.

Etikettering

Etiketten skall placeras på kollit stående på sin spets (klassiffran nedåt). Om flera etiketter krävs skall dessa sitta på samma sida av kollit. För miljöfarligt gods skall märkningen klistras på samma sida av kollit som klassetiketten-/erna.

UN-numret ska skrivas på samma sida av kollit som etiketten-/erna är klistrade. UN-numret får även skrivas i etikettens undre del.

UN följt av un-nummer skall skrivas med minst 12 mm i höjd. Om riktningspilar krävs skall de klistras på två motstående sidor av kollit.

UN-märkning, förpackning

Kontakta säkerhetsrådgivaren för transport av farligt gods alternativt kemikaliesamordnaren vid Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö för att få råd kring märkning och emballering etc.

Transporter av farligt gods med flyg, båt eller tåg regleras i särskilda lagstiftningar, som till viss del liknar den lagstiftning som gäller vid transport på väg. Om du vill skicka iväg gods med flyg, båt eller tåg bör du kontakta säkerhetsrådgivaren för transport av farligt gods alternativt kemikaliesamordnaren vid Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö för att få råd kring gällande lagstiftning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin