Från idé till samarbete med VFS

Verifiering för samverkan, VFS, är ett stöd universitetet erbjuder för att främja nya samarbeten kring forskning och utveckling mellan forskare vid Uppsala universitet och privat, offentlig eller ideell verksamhet.

På den här sidan kan du som arbetar utanför universitetet läsa mer om VFS och det stöd du kan få genom programet. Det gäller exempelvis dig som arbetar i privat, offentlig eller ideell verksamhet.

Inspirerande projekt inom universitetets tre vetenskapsområden

Vad är VFS?

VFS är ett program som finansieras av Uppsala universitet i syfte att främja samverkan med det omgivande samhället och möjliggöra att forskning kommer till nytta.

Vad kan VFS erbjuda?

VFS erbjuder en möjlighet för universitetets forskare och externa organisationer att utveckla samverkan kring en frågeställning av gemensamt intresse. Finansieringen är avsedd för att testa - verifiera - om samarbetsparterna har tillräckligt gemensamt att bygga vidare på, exempelvis söka ytterligare finansiering.

Hur finansieras VFS?

Projekten som finansieras inom ramen för VFS kan variera i omfattning och inriktning men ska alltid vara till ömsesidig nytta för parterna. Forskningssamarbeten mellan olika universitet/ högskolor finansieras inte inom ramen för detta program.

Projekt kan beviljas finansiering med upp till 300 000 kronor.

Detta kan finansieras inom VFS

  • Lön för den akademiska forskarens arbetsuppgifter inom ramen för projektet
  • Planering/möten/resor
  • Köp av tjänst eller material från part som inte deltar i projektet
  • Hyra av infrastruktur och instrument

Däremot finansieras INTE:

  • Uppdragsforskning och uppdragsutbildning
  • Samarbete med forskares egna företag
  • Köp av tjänst eller material från partner i projektet

Eftersom Uppsala universitet bara bekostar den akademiska partens del, behöver den externa parten tillföra resurser i form av exempelvis arbetstid, kontanta medel, material eller data.

Ansökan om VFS-medel görs alltid i samråd med en samverkansledare på UU Samverkan. Så är du intresserat av att ansöka är det hos UU Samverkan du börjar, och det i god tid.

Samverkansledarna finns tillgängliga för råd och stöd året runt och det du bland annat kan få hjäp med är:

  • förslag och kontaktvägar till lämpliga samverkansparter
  • återkoppling på er ansökan, så att den uppfyller grundläggande krav och kriterier, se nedan
  • förslag på eventuellt andra finansieringsmöjligheter som kanske passar bättre utifrån era förutsättningar

Ansökningsformulär
Ansökningsformulär för VFS tillhandahålls av UU Samverkan.

VFS har två ansökningsomgångar per år och varje omgång har två stopptider.

Den första stopptiden avser när du senast behöver skicka in ett utkast på din ansökan. Den andra stopptiden avser när du senast ska skicka in en komplett ansökan. I båda fallen är det UU Samverkan som är mottagare av din ansökan.

Se till att boka ett möte med en samverkansledare i god tid innan första stopptid.

Viktiga hålltider för din ansöka våren 2024

  • 1 februari, ansökningsperioden öppnas. Inledningen av ansökningsperioden är till för att du ska kunna bolla dina tankar med samverkansledarna på UU Samverkan och delta i informations- och inspirationsträffar. Alla träffar annonseras i kalendariet på Uppsala universitets internwebb och på LinkedIn.
  • 14 mars, deadline för första utkast av ansökan
  • 16 april, kl 17 – deadline för komplett ansökan
  • 20 augusti – beslut delges
  • 1 september – projektet kan starta

  1. Ansvarig forskare från UU måste ha varit i kontakt med UU Samverkan minst två veckor innan första stopptid för ansökan.

  2. Inget tidigare formaliserat samarbete runt den aktuella frågeställningen får ha funnits mellan forskare/doktorand och ansvarig eller medverkande i projektet från företag/organisation – dock undantaget eventuell tidigare förstudiefinansiering från UU Samverkan.

  3. Involverad forskare/doktorand får inte ha något jävsförhållande till deltagande företag/organisation eller dess representanter i projektet.

  4. Maxbelopp att söka är 300 000 kr, inklusive OH och LBK.

  5. Deltagande företag/organisation(er) ska sammantaget kunna bidra med medfinansiering in kind till ett värde motsvarande det som söks från VFS (praxis har varit inom ramen för 40/60). Insatserna kan till exempel utgöras av tid som läggs ner i projektet, data eller utrustning som tillhandahålls eller specifik know-how som är väsentlig för projektet.

  6. Insatser av forskare från annat lärosäte ska upptas i projektplanen men kan inte finansieras av VFS-medel eller räknas med i medfinansieringen.

  7. Enskild firma godkänns inte som medsökande företag/organisation.

  8. Doktorand kan delta men inte vara huvudsökande i projektet. Studenter kan i undantagsfall delta i projektet men behöver då särskilt motiveras.

  9. VFS-finansieringen kan endast täcka kostnader som Uppsala universitets forskare/doktorander har i projektet. Pengarna kan användas till löner och övriga kostnader såsom förbrukningsmaterial, resor, lokalkostnader och tjänster. Kostnader för utrustning godkänns endast om de kan avskrivas under projekttiden.

  10. Projektet måste påbörjas inom tre (3) månader från delgivning av beslut och avslutas inom nio (9) månader från projektstart. Ytterligare två (2) månader kan läggas till för att hantera slutredovisning och rekvirering av medel.

  11. Sökande vid UU får endast ha ett VFS-projekt löpande åt gången – dock undantaget eventuella särskilda satsningar med villkor som medger flera projekt samtidigt, t ex VFS-projekt kopplade till strategiska partnerskap.

  12. VFS-medel medges inte för uppdragsforskning eller uppdragsutbildning

Varje ansökan bedöms inom tre (3) områden med följande kriterier:

  1. Genomförbarhet och projektorganisering
    1. De planerade aktiviteterna stöds av budget, är rimliga och adekvata samt kommer kunna genomföras inom ramen för projektperioden
    2. Roller, uppgifter och insatser är ändamålsenligt fördelade mellan parterna och speglar ett ömsesidigt ansvarstagande i att uppnå projektets målsättning
  1. Potential och nytta för alla deltagande parter
    1. Värdet för den externa organisationen är stort
    2. Värdet för universitet/forskaren är stort (notera att mervärde som gynnar en enskild forskares idéer anses också gynna universitetet)
  1. Potential för fortsatt samarbete efter projektets avslut
    1. De organisatoriska och personella förutsättningarna för fortsatt samarbete efter avslutat projekt är goda och realistiska
    2. Det finns stor potential för samverkanskonstellationen att attrahera annan finansiering från exempelvis statliga finansiärer eller från extern organisation efter projektets slut

  • ska ett samarbetsavtal upprättas mellan parterna innan projektet startar
  • kommer utbetalning av medlen ske genom att pengarna överförs till huvudansvarig forskares institution efter att projektet avslutats. Som underlag ska en ekonomisk rapport i form av ett utdrag från Raindance samt en slutrapport (enligt mall), som fyllts i och signerats av samtliga projektparter, inlämnas till UU Samverkan.

Kontakt om du har frågor om VFS

Kontakta UU Samverkan om du om du har frågor, vill ha mer information om VFS eller om du redan har en idé för ett projekt och söker en samverkanspartner

Harris Stamatopoulos, samverkansledare
E-post: harris.stamatopoulos@uu.se
Telefon: 070-1679784

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin