FESTA-projektet

Under åren 2012-2017 bedrevs inom teknisk-naturvetenskaplig fakultet ett EU-projektet Female Empowerment in Science and Technology Academia (FESTA). Syftet var att skapa en mer jämställd arbetsmiljö inom akademin. Utgångspunkten var forskning som visar att kvinnors karriärer missgynnas av brister i arbetsmiljön på de lägre nivåerna. Det var ett jämställdhetsintegreringsprojekt på det sättet att de flesta av åtgärderna syftade till att göra organisatoriska metoder och processer mer transparenta, rättvisa och inkluderande.

Exempel på hur ett jämställdhetsperspektiv kan integreras i rekryterings- och befordringsprocesser inom akademin: Handbook: Gender-sensitive Design of Criteria and Recruitment, Appointment and Promotion Processes in Academia.

I FESTA Handbook of Organizational Change finns en övergripande beskrivning av projektet på engelska samt exempel på hur lärosäten i Europa har arbetat med exempelvis kartläggning och förbättring av besluts- och kommunikationsprocesser, möteskulturer, könsmedveten doktorandhandledning, kartläggning och diskussion kring implicita uppfattningar av excellens och konkret jämställdhetsarbete med hjälp av jämställdhetsindikatorer.

Mötesobservationer

Vid teknisk-naturvetenskaplig fakultet finns beredande organ för forskning, utbildning respektive samverkan, där ärenden bereds inför beslut i områdesnämnden. Fakulteten har valt att bygga vidare på FESTA-projektets arbete med möteskulturer och har genomfört mötesobservationer av beredningarna. Målet är att ta fram ett gemensamt underlag för utbildning och ge vägledning om hur ett likavillkorsperspektiv kan integreras i beredningsarbetet.

Läs om hur mötesobservationer kan vara ett bra verktyg i arbetet att integrera jämställdhet: How to gender mainstream and enhance the quality of decision-making processes: experiences from Uppsala University.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin