Om att tävla i juridik

Du som är juriststudent och läser någon av våra fördjupningskurser har en möjlighet att tävla i juridik. Tävlingarna arrangeras i första hand i andra europeiska länder och innebär ofta både skriftliga och muntliga moment. Läs mer om de olika tävlingarna nedan.

European Law Moot Court Competition (ELMC) är en tävling i EU-rätt som är öppen för studenter från hela världen. Omkring den 1 september varje år lanseras ett fingerat scenario på tävlingens hemsida.

Det är en mycket prestigefylld rättegångstävling, där studenterna författar inlagor och framför sina argument inför en domarpanel.

Tävlingen går ut på att deltagarna får analysera ett fiktivt scenario och argumentera för de inblandade parternas ståndpunkter i skriftliga inlagor. De 48 bästa lagen i den inledande skriftliga delen kallas till någon av fyra regionfinaler, där de får presentera sina argument muntligen i ett rättegångsspel. Vinnarna i regionfinalerna möts i en avslutande final inför EU-domstolen i Luxemburg.

Vid Uppsala universitet ingår deltagande i ELMC som en del av fördjupningskursen EU Commercial Law and Litigation (30 hp), som ges under höstterminen. Tävlingen sker på engelska och franska. Anmälan till tävlingen sker via hemsidan, vanligtvis senast den 1 november.

European Law Moot Court Competition

International and European Tax Moot Court Competition är en tävling i skatteprocess anordnad av European Tax College Foundation, Leuven, Belgien, som ger dig en möjlighet att plädera och argumentera i internationella och europeiska skattemål.

Tävlingen är en följd av den ökande globaliseringen av skattefrågor och skatteprocesser, och är den enda tävlingen i sitt slag inom den internationella skatterätten. Moot Court är erkänd av Europeiska kommissionen som även bidrar med finansiellt stöd till tävlingen.

Det övergripande syftet med tävlingen är att låta studenter från olika delar av världen vässa sina kunskaper i muntlig framställning och skriftlig argumentation i en konkurrensbetonad internationell skattemiljö.

Moot Court är en unik erfarenhet för deltagande studenter. Studenterna får feedback på sina inlagor av professorer, domare och advokater som är världskända inom skatterätten och under de muntliga förhandlingarna arbetar studenterna tillsammans med domare från de högsta domstolarna. Under en vecka i Leuven delar de kunskap, erfarenheter och sociala kontakter i en internationell akademisk miljö.

Tävlingen inleds under hösten med författande av inlagor där studenterna arbetar i grupper om två (en grupp för applicant och en för defendent). Inlagorna lämnas in i mitten av januari. I mars tävlar sedan studenterna mot andra uttagna universitet vid universitetet i Leuven. Innan tävlingsveckan kommer studenterna även att få möjlighet att träna sina pläderingsfärdigheter på några av våra svenska byråer och domstolar.

Om du läser fördjupningskurs i skatterätt inom någon av kurserna Företagsbeskattning 30 hp, Internationell beskattning 30 hp eller Examensarbete 30 hp är du varmt välkommen att lämna in din ansökan för deltagande i tävlingen. Deltagande i tävlingen medför inga kostnader.

International and European Tax Moot Court Competition

The Telders International Law Moot Court Competition är en rättegångstävling i folkrätt inom Europa. Tävlingen som startar i september baseras på ett fiktivt rättsfall som är unikt för varje år.

Tävlingen är den mest prestigefyllda rättegångstävlingen i folkrätt i Europa. Studenterna ska här försöka att lösa ett rättsfall som bygger på en hypotetisk konflikt mellan två stater.

Tävlingen som startar i september, är uppdelad i två faser. Under den första som varar mellan oktober–januari skriver deltagarna sina inlagor. Under den andra och avslutande fasen i april, sker muntliga förhandlingar mot fyra andra lag i Fredspalatset (Vredespaleis) inför internationella domstolen, i Haag.

Varje deltagande land bidrar med ett lag som består av fyra personer. där varje grupp splittras upp i två undergrupper uppdelat på svarande och klagande stat. Kraven på tävlingsdeltagarna är höga, med krav på inläsning och fördjupade studier i folkrätt och en förmåga att kunna framföra logiska och genomtänkta argument.

Inga krav finns på deltagande i någon specifik kurs, men starka kopplingar finns till kursen International Law: Fundamental Concepts.

Telders International Law Moot Court Competition

Nordiska rättegångstävlingen har sin grund i den Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna. I tävlingen, som äger rum under våren, deltar tolv lag från de fem nordiska länderna.

Tävlingen består av en skriftlig och en muntlig del. I den skriftliga delen som inleds i april utarbetar medlemmarna ett klagomål samt ett svaromål med utgångspunkt i en fiktiv händelse.

Den muntliga delen som går ut på en plädering i en simulerad rättegång sker i juni i någon av de nordiska huvudstäderna. Lagets storlek är begränsat till 6 tävlande, där det i varje lag finns både en klagande och en svarande part. Totalt deltar tolv lag från Norden. Dessa utgörs alla av en advokatklubb som företräds av en aktiv advokat. Tävlingen sker på de skandinaviska språken.

Uppsalas lag består av studenter från kursen Grundläggande rättigheter i Europa – teori och praktik.

Nordiska rättegångstävlingen

The Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot är en internationell skiljeförfarandetävling i internationell kommersiell avtalsrätt och skiljemannarätt. Tävlingen börjar under oktober månad och är öppen för deltagare från hela världen.

Tävlingen inleds med att laget lämnar in två skriftliga inlagor, en för klagande part och en för svarande part och avlutas med muntliga pläderingar i Wien i början av april.

Tävlingens utgångspunkt är en internationell handelskonflikt där deltagarna ska försöka att lösa problemet genom att använda sig av Förenta nationernas konvention om internationella köp av varor och om internationella kommersiella skiljeförfaranden.

Alla som studerar juridik på högskole- och universitetsnivå är välkomna att delta, även doktorandstudenter. Det finns ingen begränsning för lagens storlek, som dock måste bestå av minst två perosner. Det är däremot viktigt att deltagarna har mycket goda kunskaper i det engelska språket och är väl inlästa på relevanta avsnitt av den internationella rätten.

Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot

ICC Moot Court Competition är en årligen återkommande rättegångstävling med fokus på internationell straffrätt, arrangerad i samverkan mellan den Internationella brottmålsdomstolen i Haag, Grotius Centre for International Legal Studies och Universiteit Leiden. Tanken är att deltagarna ska tillgodogöra sig djupgående kunskap om internationell straffrätt och den internationella brottmålsdomstolens organisation, införskaffa kunskap om andra viktiga aktörer på den internationella straffrättens område, få praktisk yrkesfärdighetsträning samt ges möjlighet att bygga upp ett kontaktnätverk med professorer, praktiskt yrkesverksamma och andra tävlingsdeltagare.

Tävlingen är uppdelad i två faser, en muntlig och en skriftlig, som båda utgår från ett på förhand distribuerat fiktivt mål. Den skriftliga fasen, som inleds i början av november och pågår fram till slutet av februari, består i att deltagarna ska författa tre stycken inlagor som representerar inlagor ingivna av åklagarsidan, företrädaren för den berörda staten eller försvaret, respektive offrens representant.

Den muntliga fasen äger rum i maj månad i den internationella fredens huvudstad Haag, då deltagarna under en intensiv vecka för respektive aktörs talan vid minst två tillfällen. De mest framgångsrika lagen går därefter vidare till en semifinalrunda, och slutligen avancerar de tre främsta lagen till en final som vanligen hålls i den internationella brottmålsdomstolens lokaler och inför domstolens riktiga domare.

Vid sidan av tävlingen innebär deltagande att studenterna får möjlighet att besöka Internationella brottmålsdomstolen, Internationella domstolen (ICJ) och Permanenta skiljedomstolen (PCA), Krigstribunalen över forna Jugoslavien (ICTY), Specialtribunalen för Libanon (STL) samt Fredspalatsets stora internationellrättsliga bibliotek.

ICC Moot Court Competition

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin