Säkerhet

Vi vill att du ska känna dig trygg när du vistas på Ångströmlaboratoriet. Vårt förebyggande säkerhetsarbete inkluderar allt från passersystem och bevakning till brandskyddsarbete och noggrann hantering av kemikalier och gaser. Skulle olyckan ändå vara framme finns väl utarbetade rutiner för att minimera olyckans omfattning.

Ha gärna alltid Uppsala universitets säkerhetskalender nära till hands, så du vet hur du själv ska agera vid allvarliga händelser.

Första hjälpen-kit

Första hjälpen-kit med förband, plåster, sårtvättservetter med mera finns på flera platser i Ångströmlaboratoriet, ofta i anslutning till toaletterna och även vid receptionsdisken.

Om någon behöver mer hjälp än vad som kan ges av ett Första hjälpen-kit kontaktar du receptionen.

Hjärtstartare

Hjärtstartarna (defibrillatorer) på Ångströmlaboratoriet är lättanvända och kan användas av alla. Instruktioner för användning läses upp på svenska när locket öppnas.

Hjärtstartare finns på Ångströmlaboratoriet på följande platser:

  • Hus 1, plan 0 mellan hus 8 och 9 (rum 10655)
  • Hus 1, plan 0 mellan Renrummet och hus 5 (rum 1011b)
  • Hus 10, plan 0 vid passagen till hus 1 (rum 100602).

Om det börjar brinna

Börjar det att brinna ska du trycka in larmknapp, ringa 112 och utrymma enligt den rutin som finns beskriven i avsnittet Utrymning här på sidan.

De flesta utrymmen i Ångströmlaboratoriet är försedda med vattensprinklers som utlöses lokalt av brandvärmen. När en sprinkler aktiveras utlöses också det automatiska larmet till brandkåren och utrymningslarmet aktiveras i berörda hus.

Brandcellsdörrar

Alla dörrpartier mot korridorer och trapphus är som regel brandcellsdörrar med magnethållare och dessa får inte ställas upp med kil eller annat hinder. Det är av yttersta vikt att de kan stängas i en brandsituation. Dörr med magnethållare skall alltid stängas med dörrstängningsknapp.

Handbrandsläckare

Handbrandsläckare finns utplacerade i varje korridor i Ångströmlaboratoriet. Dessa är även utmärkta på utrymningstavlorna i korridoren. Memorera gärna placeringen av dessa så att du snabbt kan hämta en om det skulle behövas.

Mer information

Har du frågor som rör brand och brandskyddsarbete på Ångströmlaboratoriet är du välkommen att kontakta brandskyddsombudet vid din enhet/institution/studentkår.

Kemikalieombud

I Ångströmlaboratoriet hanteras många olika typer av gaser och kemikalier. Varje institution/enhet har ett kemikalieombud som bland annat registrerar sin institutions/motsvarande innehav av kemikalier och ser till att riktlinjer och rutiner vad gäller hantering av kemikalier följs.

När olyckan är framme

Skulle ett kemikalie- eller gasutsläpp ske där det kan finnas fara för liv, egendom eller miljö ska du direkt

  • trycka på larmknappen
  • varna andra
  • utrymma arbetsplatsen
  • larma 112.

Vid ett kemikalie- eller gasutsläpp där det inte misstänks finnas fara för liv, egendom eller miljö kontaktar du din institutions/enhets kemikalieombud. Hen har tillgång till skydds- och saneringsutrustning och vet vilka åtgärder som behöver tas.

Utrymningslarm

Ångströmlaboratoriet har två olika utrymningslarm.

  • Hus 10 har ett talande utrymningslarm.
  • I hus 1 – 9 ljuder brandklockor.
  • Hus 20 (förråd) saknar utrymningslarm.

Utrymningslarm kan till exempel ljuda vid brand och gasläckor. De hus/zoner där utrymningslarm inte ljuder behöver inte utrymmas.

När utrymningslarmet ljuder

  • Ta om möjligt med ytterkläder/skor.
  • Varna andra och kontrollera om någon behöver hjälp.
  • Stäng om möjligt dörrar, fönster och gaskranar.
  • Följ utrymningsskylt till närmaste utgång.
  • Använd inte hissen - ta trapporna.
  • Gå till din återsamlingsplats, stanna inte direkt utanför ytterdörrarna.

Universitetet ansvarar inte för saker som lämnas kvar i huset i samband med en utrymning.

Den som vet något väsentligt gällande orsaken till varför utrymningslarmet har aktiverats eller har annan relevant information kan med fördel bege sig till brandlarmcentralen i hus 22 för att där delge räddningsledaren.

Efter ett utrymningslarm

Gå inte tillbaka in i en lokal där utrymningslarm fortfarande ljuder eller de orangea blixtljusen vid ytterdörrarna lyser. När utrymningslarmet tystnat behöver du först kontrollera med räddningsledaren om det är säkert att återvända. Det kan nämligen finnas andra orsaker till att larmet stängs av än att faran är över. Gå inte in i fastigheten om det kan innebära någon form av fara.

Utrymning för dig med behov av assistans

För personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga i behov av assistans för att ta sig nedför trappor i en nödsituation finns det i trapphusen i hus 9 och 10 så kallade utrymningsplatser. Där kan man via en nödtelefon påkalla behov av hjälp med att ta sig ut. Var utrymningsplatserna finns är markerat på utrymningsplaner i dessa hus och vägen till dessa utrymningsplatser är även skyltad med lysande utrymningskyltar med rullstolssymbol.

Utrymningsplatserna är utrustade med talad tvåvägskommunikation. När knappen på nödtelefonen trycks in händer två saker samtidigt:

1. Signal skickas till Securitas larmcentral som skickar väktare för att hjälpa till med utrymningen. Som hjälpmedel finns särskilda evakueringsstolar placerade på plan K1 i dessa hus (som väktarna är utbildade på att använda) att tillgå för att underlätta utrymningen.

2. Samtal kopplas till en telefon i anslutning till brandförsvarstablån i berört hus. Vid en pågående insats från räddningstjänsten befinner sig räddningsledaren oftast i närheten av brandförsvarstablån. Svarar ingen inom 30 sekunder kopplas samtalet vidare som ett prioriterat samtal till Securitas Kontaktcenter. Där kommer en operatör kommunicera med personen som behöver hjälp för att vidareförmedla den informationen till väktarna som är på väg. Denna information kan även meddelas räddningstjänst om livräddning skulle bli aktuellt. Om det automatiska brand- och utrymningslarmet är aktiverat är räddningstjänsten på väg och kan få viktig kompletterande information.

Återsamlingsplatser

I anslutning till Ångströmlaboratoriet finns två återsamlingsplatser, en i anslutning till parkeringen utanför de så kallade Röda villorna (hus 17, 18 och 19) och en på parkeringen i anslutning till södra entrén. ​

OBS! Vid utrymning av de Röda villorna (hus 17, 18 och 19) ska utrymmande bege sig till återsamlingsplatsen i anslutning till parkeringen utanför Ångströmlaboratoriets södra entré. Detta då återsamlingsplatsen i direkt anslutning till hus 17–19 riskerar att inte ge tillräcklig distans från husen i händelse av brand, samt kan försvåra räddningstjänstens framkomlighet och insatser där. Information om detta finns också på utrymningsplanerna i dessa hus.

Utrymningsplaner

Utrymningsplaner som visar nödutrymningsvägar och återsamlingsplatser finns uppsatta i alla lokaler i Ångströmlaboratoriet. På dessa finns information om vad man ska göra vid brand samt rekommenderade utrymningsvägar och var återsamlingsplats finns.

Utrymningsövningar

Utrymningsövningar hålls årligen på Ångströmlaboratoriet, vanligtvis under inledningen av höstterminen när många är nya på campus. Intendenturen annonserar vanligtvis dessa utrymningsövningar i förväg.

Bevakning och larm

I Ångströmlaboratoriet sker kamerabevakning för skalskydd och i vissa allmänutrymmen. Kamerabevakningen, övrig bevakning och larm sköts av universitetsgemensam bevakningsentreprenör.

Passersystem

Campuskortet är personligt och anpassat för att du ska komma in i de lokaler du behöver tillträde till. Den som låser upp och öppnar en dörr med sitt campuskort eller nyckel är ansvarig för vem eller vilka som passerar genom dörren. Det är inte tillåtet att släppa in personer man inte vet är behöriga.

Har du tappat ditt campuskort ska du

  • snarast spärra ditt borttappade kort i serviceportalen
  • gå till Kort- och nyckelservice och hämta ut ett nytt kort.

Hittar du ett campuskort som kommit bort från sin ägare lämnar du in det hos personalen på Kort- och nyckelservice.

  • Vid akut fara för liv, hälsa eller egendom - ring 112.
  • Vid allvarlig händelse eller behov av akut väktarstöd, ring universitetets larmnummer 018-471 25 00.
  • Vid kemikaliespill, ring saneringsfirman RECOVER på 0771-10 35 00.
  • Vid behov av information vid allvarliga olyckor och kriser, ring nationella informationsnumret 113 13.
  • Vid akuta fel på fastigheten, ring Akademiska hus journummer 018-68 32 04.
  • Vid allvarliga händelser utanför ordinarie arbetstid ska alltid Tjänsteperson i beredskap kontaktas på 018-471 18 00.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin