Under VFU

Student i samtal

Information och stöd

Det är viktigt att studentens första möte med dig och din förskola eller skola blir positivt. Avsätt gott om tid för att kunna introducera studenten på förskolan eller skolan samt i arbetslaget.

Informera studenten om barngruppens/ klassens pågående och kommande arbete samt introducera aktuella läromedel. Under första och andra veckan kan du diskutera lektionsplaneringar/planerade verksamheter för att sedan gradvis låta studenten ta allt större eget ansvar gällande lektioner/aktiviteter men med beaktande av hur långt i utbildningen studenten kommit. Kom ihåg att det är VFU-handledaren som har det juridiska ansvaret, eftersom studenten är under utbildning.

Hjälp studenten så att den så snart som möjligt kommer in i barngruppen/elevgruppen och personalgruppen.

Bistå studenten med schema och kontakter med kollegor så att studenten kan skriva en studieplan för VFU-perioden. Utgångspunkten ska vara kursens mål samt studentens och VFU-skolans förutsättningar. Den totala tiden som planeras in ska motsvara en normal 40-timmars arbetsvecka. Inom ramen för denna tid ska dessutom handledningstid - en till två fasta handledningspass - vara inbokade. Vidare ska det finnas tid för arbete med VFU-uppgifter, auskultationer samt möten.

De VFU-förlagda dagarna planeras i samråd med studenten. Hänsyn tas till studentens seminarier, eventuella lov på förskolan eller skolan, terminsplanering mm. För de studenter med mer än tre timmars total pendlingstid per dag kan en timmes restid per vecka räknas in i de 40 timmarna.

I studieplanen beskriver studenten sina mål för VFU-perioden. Den slutgiltiga studieplanen skall studenten lämna in till ansvarig lärare för VFU-kursen vid Uppsala universitet.

VFU innebär obligatorisk närvaro. VFU-handledaren gör en individuell bedömning vid eventuell frånvaro och hur 1 - 2 dagars frånvaro ska tas igen. Vid mer än två dagars frånvaro kontaktas kursledaren för samråd. Eventuell frånvaro ska tas igen så snart som möjligt efter avslutad VFU-period. Detta görs upp i samförstånd mellan VFU-handledare och student. Rapport angående studentens eventuella frånvaro lämnas på bedömningsunderlaget för VFU.

Studenten har rätt till en VFU-handledare och därför räknas inte vikariat/arbete som genomförd VFU. Vikariat under ”VFU-tid” räknas som frånvaro från kursen, vilket kan orsaka en besvärlig situation, eftersom frånvaro ska tas igen. Givetvis är studenten en resurs att räkna med i arbetslaget om akuta problem uppstår, men då ska en biträdande handledare formellt finnas till hands.

Att synliggöra förväntningar

Kursens mål tillsammans med riktlinjerna sätter ramarna för VFU - perioden ute i förskolan eller skolan. Utöver dessa finns det förväntningar från både student och handledare på vad perioden ska innehålla. Det är viktigt att ni i början sätter er ner tillsammans och samtalar kring detta och synliggör vilka förväntningar ni har.

Handledarens roll är att både stötta och utvärdera samt att ge studenten utrymme för att både öva, pröva och finslipa sina förmågor och kunskaper. Att samtala om omdömesblanketten i början för att sedan återkoppla till denna under periodens gång kan tydliggöra vilka förväntningar det finns på dig som handledare och vilka förväntningar du och studenten har på varandra.

Kontinuerlig handledning

Antal undervisningstimmar för studenten

Läs VFU-informationen från kursledaren. Generellt gäller att studenten ska undervisa/leda så mycket som möjligt. Lämna successivt över ett större ansvar till studenten under VFU-periodens gång. Hur mycket studenten ska undervisa/leda beror även på var studenten är i utbildningen samt studentens tidigare erfarenheter. Ansvarsnivån ska höjas för varje VFU-kurs. Tid för auskultationer och VFU-uppgifter från universitetet måste också ges plats under VFU.

Möten och samtal

Som förskolelärare eller lärare medverkar man i olika typer av möten, konferenser, schemabrytande verksamhet såsom friluftsdagar och temadagar, elevsamtal, utvecklingssamtal, mentorstid med mera. Så långt det är möjligt bör studenten delta i dessa aktiviteter då det är ett tillfälle att se yrkets komplexitet

Studentens VFU-uppgifter

Undervisningen måste inte anpassas till studentens VFU-uppgifter. Dessa är av generell karaktär och kan appliceras på befintlig verksamhet.

Sekretess

Studenten omfattas av samma sekretess som förskolans/skolans personal. Studenten bör påminnas om VFU-platsens rutiner samt underteckna en försäkran om att detta ska följas.

Om du som VFU-handledare blir sjuk

Om du som handledare blir sjuk eller av annan anledning är borta ska en ersättare finnas på förskolan/skolan. VFU-platsen ska ha en plan för denna eventuella händelse.

Trepartssamtal

VId besök från universitetet medverkar du som handledare vid ett trepartssamtal med student och besökande lärare från universitetet.

Hantering av avbruten VFU

Om studenten väljer att avbryta VFU-kursen är det studentens ansvar att informera alla involverade - dig som handledare, kontaktlärare, kursledare, VFU-samordnare samt VFU-enheten.

Om det finns risk för att studenten inte når kursmålen

Prata med studenten och ”Flagga” studenten så snart som möjligt, dock senast vid halvtidsavstämningen, i DBU. Kontakta snarast ansvarig kursledare på universitetet för samråd.

Digitalt Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (DBU)

På DBU-sidan finns information till VFU-handledare. Sidan används för information och kommunikation mellan universitetet och VFU-handledaren.

Manual för DBU hittar du utan att behöva logga in på sidan. För att se omdömesblankett och halvtidsavstämning behöver du logga in.

Halvtidsavstämning

Efter ungefär halva kursen är det dags att göra en halvtidsavstämning i DBU. Exakt datum finns angivet på kursens startsida i DBU: Om allt är i sin ordning fyller du i OK. Skulle studenten riskera att inte uppnå kursmålen gör du en flaggning.

Omdömesblanketten

På omdömesblanketten (i DBU) fyller du i ditt omdöme om studentens förmågor i förhållande till kursmålen.

Svårigheter med bedömningen

Kontakta kursledaren om tveksamheter finns kring bedömningen av studenten. Om det finns kursmål som den riskerar att missa eller om andra problem uppstår kring studentens VFU.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin