Pressmeddelanden
-
Föredrag om biskop Wulfila samlade i ny bok
05 december 2013
Biskop Wulfila var mannen som översatte bibeln till gotiska och skapade det gotiska alfabetet. Nu publiceras en ny antologi med föredrag från den internationella tvärvetenskapliga konferens som hölls i Uppsala för två år sedan på temat Wulfila och goterna.
-
Moringaträdets frön mycket effektiva för vattenrening
05 december 2013
Fröna från trädet Moringa oleifera kan användas för att rena vatten. En forskargrupp som leds från Uppsala universitet har i en ny vetenskaplig studie sett att moringaträdets frön har egenskaper som till och med gör dem mer effektiva som vattenrenare än vissa andra syntetiska medel som används idag.
-
Instagrammarnas egna bilder av studentstaden Uppsala – nu som kalender
05 december 2013
Nu är den klar. Kalendern med vinnarbilderna från Uppsala universitets Instagramtävling #minuniversitetsstad finns till försäljning i begränsad upplaga på Museum Gustavianum från och med den 11 december.
-
Sex Nobelpristagare besöker Uppsala
04 december 2013
Enligt en mångårig tradition blir Nobelpristagarna inbjudna till Uppsala universitet i samband med Nobelfestligheterna i Stockholm. I år håller pristagarna i medicin, kemi och ekonomi öppna föreläsningar den 13 december.
-
Forskare och praktiskt verksamma diskuterar skarpa frågor
03 december 2013
Ger valfrihet och konkurrens i offentlig sektor bättre och effektivare tjänster och hur ska man arbeta för jämn och hög kvalitet i vården? Dessa och liknande frågor kommer att diskuteras av forskare och praktiskt verksamma under mötesdagen AIMday Public Management i Uppsala 4 december.
-
Detaljerad cancerdiagnostik med ny analysmetod
03 december 2013
Nya cancerbehandlingar kräver god förkunskap om tumören. Idag är diagnostiken ett tidskrävande arbete, och fortfarande saknas viktig kunskap om hur läkemedel bäst ska användas i cancerbehandlingen. Forskare vid Science for Life Laboratoriet i Uppsala och Stockholm har nu utvecklat en ny bättre teknik för att upptäcka mutationer i cancervävnader. Studien publiceras i tidskriften Oncotarget.
-
Två nya böcker vidgar synen på läs- och skrivförmåga och bildning
03 december 2013
Hur lär sig elever att tillägna sig och använda kunskaper i olika sammanhang? Att kunna läsa och skriva räcker inte, utan det behövs något mer. På senare år har man inom forskningen börjat använda begreppet ”Literacy” - ett vidgat begrepp som sätter läs- och skrivförmågor och bildning i ett större sammanhang. Nu kommer två böcker i ämnet.
-
Så svarar bakterier på snabba yttre förändringar
02 december 2013
Att förstå hur bakterier snabbt kan anpassa sig till en förändrad yttre miljö med fortsatt hög tillväxt är en av forskningens stora utmaningar inom molekylär mikrobiologi. Det har inte minst betydelse för förståelsen av antibiotikaresistens. I en forskningsstudie från Uppsala universitet presenteras nu en modell över hur bakterier genom smart reglering av sitt genuttryck snabbt kan anpassa sig till förändringar i miljön.
-
Oxfordgruppen träffar Uppsalas lektorer och förstelärare
02 december 2013
Oxfordgruppen vid Uppsala universitet bjuder in samtliga lektorer och förstelärare i Uppsalas gymnasieskolor för att diskutera hur man kan hjälpas åt i skolornas kvalitetshöjande arbete.
-
EU-projekt med mål att förbättra sjukvård genom att härma naturen
02 december 2013
Inom modern sjukvård är det inte ovanligt med behandlingar där biomaterial, alternativt celler och vävnader från den egna eller andras kropp, används. Problemet är att patientens naturliga immunförsvar ofta reagerar och försvårar behandlingen. I ett stort EU-finansierat projekt lett från Uppsala universitet ska nu akademin och företag tillsammans lära sig att efterlikna naturens eget sätt att reglera systemet.
-
Uppsala universitet får flera nya Wallenberg Academy Fellows
29 november 2013
Wallenberg Academy Fellows är ett karriärprogram för lovande unga forskare som omfattar alla vetenskapsområden. Fem forskare får idag erbjudande om att bli Wallenberg Academy Fellows vid Uppsala universitet.
-
Trycktåliga komponenter i miniformat öppnar för miljövänliga lösningar
27 november 2013
Miljövänliga lösningsmedel kräver ofta trycktåliga och tryckgenererande komponenter för att fungera. I en ny avhandling från Uppsala universitet visar Sam Ogden hur paraffin kan användas för att driva både miniatyriserade pumpar och ventiler som kan hantera mycket höga tryck.
-
Funktionella material kan minska infektionsrisk vid implantatoperation
27 november 2013
Vid implantatoperationer är infektioner ett stort problem. I en ny avhandling visar doktoranden Mirjam Lilja att modifiering av implantatytor med hjälp av bioaktiva skikt som dessutom har antibakteriella egenskaper kan vara ett sätt att minska infektionsrisken.
-
Pressinbjudan: Tvåårigt vågkraftsförsök i Östersjön presenteras
26 november 2013
Förutsättningarna är goda för att satsa på vågkraftsutbyggnad i Östersjön. Det visar en tvåårig EU-finansierad pilotstudie som nu avslutats. Den 28 november presenteras resultaten av studie vid ett öppet seminarium på Geocentrum, Uppsala universitet. Journalister och allmänhet hälsas välkomna.
-
Molekyler byggstenar i framtidens elektronik
26 november 2013
För framtidens elektronik behövs nya material, men också nya metoder för att bygga komponenter. Molekyler är de minsta byggklossar som kan användas, och att tillverka aktiva komponenter av molekyler har många fördelar. I en ny avhandling från Uppsala universitet visar Henrik Löfås att molekyler kan fungera som strömbrytare där de med hjälp av ljus eller värme kan omstruktureras och därmed få bättre respektive sämre ledningsförmåga.
-
Nya avslöjanden från gamla infektioner
25 november 2013
Retrovirus kan korsa artbarriärer och infektera nya värdorganismer, men kunskapen om deras evolutionära historia är begränsad. Eftersom retorvirus kan ge upphov till svåra sjukdomar är det angeläget att få veta mer om dem. Genom att kartlägga endogena retrovirus, retrovirus vars gener har blivit en del av värdorganismens arvsmassa, kan forskare vid Uppsala universitet nu ge en unik inblick i de evolutionära samspelen mellan retrovirus och deras v
-
Pressinbjudan: AIMday om sjukdomar i centrala nervsystemet
25 november 2013
Den 26 november möts forskare och företag under AIMday CNS Disorders för att lösa konkreta problem som uppstår vid utveckling av läkemedel mot sjukdomar i centrala nervsystemet. Mötet äger rum på Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet.
-
Forskare ber ungdomar om hjälp med vidareutveckling av unikt pappersbatteri.
25 november 2013
Inom projektet Enesca vid Uppsala universitet har forskare inom nanoteknologi och kemi utvecklat ett organiskt batteri, det första någonsin baserat på algcellulosa. Forskarna söker nu kreativa idéer för att kunna rikta in den fortsatta utvecklingen av batteriet.
-
Urfolks motstånd tema för seminarium
25 november 2013
Den 26 november arrangeras ett seminarium med fokus på urfolks motstånd mot naturresursexploateringar under titeln ”From Alta to Gállok”. Initiativtagare är forskare May-Britt Öhman, som leder forskningsprojektet ”Älvar, motstånd, resiliens: Hållbara framtider i Sápmi och i andra urfolks territorier”.
-
Punk – en subkultur som skapar sina egna förutsättningar
25 november 2013
Punken som subkultur uppstår inte som revolt mot orättvisor, utan skapas och definieras inifrån, oavsett hur omvärlden ser ut. Det framgår av en ny avhandling från Uppsala universitet där svenska och indonesiska punkares syn på sig själva och samhället undersöks.
-
Europas inställning till övervakning undersöks
25 november 2013
I en enkätundersökning, som genomförs i samtliga medlemsländer i EU, ska befolkningens kunskap om och inställning till övervakning i brottsförebyggande syfte undersökas. Uppsala universitet är ett av de lärosäten som ingår i forskningsprojektet som finansieras av EU:s 7:e ramprogram.
-
Upptäckter i Antarktis is öppnar nytt fönster mot universum
21 november 2013
Miljarder neutriner passerar varje kvadratcentimeter av jordytan på en sekund. Genom mätningar i Antarktis is har forskare nu funnit det första tecknet på neutriner med energier mer än en miljon gånger högre än hos dem från exploderande supernovor. Upptäckten, som publiceras i tidskriften Science, innebär att ett nytt fönster öppnats mot universum.
-
Ny omfattande studie visar inlandsvattnets stora betydelse för jordens kolkretslopp
20 november 2013
Inlandsvatten avger mycket mer koldioxid till atmosfären än man tidigare har trott. Det visar den första systematiska kartläggningen av inlandsvattnets koldioxidavgång. Den nya studien, som publiceras i tidskriften Nature, visar att inlandsvatten utgör en betydande del av jordens naturliga kolkretslopp.
-
DNA från 24 000-årigt ben i Sibirien avslöjar den Amerikanska ursprungsbefolkningens härkomst
20 november 2013
En internationell forskningsstudie, som nu publiceras i Nature, har gjort ett genombrott i frågan om den amerikanska ursprungsbefolkningens härkomst. Nyckeln blev 24 000 år gamla benrester från ett barn i Sibirien som kastar helt nytt ljus på deras historia, liksom på släktskapsförhållanden mellan grupper i Europa och Asien under stenåldern.
-
Ulla och Stig Holmquistpristagare utsedd
20 november 2013
Professor Licheng Sun, verksam vid avdelningen för organisk kemi, KTH, har utsetts till mottagare av Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi.
-
Vanligt läkemedel doseras bättre efter genanalys
19 november 2013
Medicinering med Waran för att förebygga blodpropp är vanligt, men kräver en hel del arbete med att ställa in dosen. I en ny internationell studie som publiceras i den ansedda tidskriften New England Journal of Medicine visar forskaren Mia Wadelius med kollegor i Uppsala, Enköping och England att en snabb genanalys vid behandlingsstart leder till att rätt dos av Waran kan uppnås snabbare.
-
UPPMAX tioårsjubilerar: Storskalig datorkraft hetare än någonsin efter tio år
19 november 2013
De senaste tio årens utveckling inom forskningen har bland annat handlat om att allt större mängder data måste kunna hanteras och analyseras. När nu Uppsala universitets centrum för högpresterande datorberäkningar och storskalig lagring, UPPMAX, firar tio år, är området hetare än någonsin.
-
Forskare ger ut ny bok om prissättning
18 november 2013
Prissättning är avgörande för de flesta verksamheter, och påverkar i hög grad vårt köpbeteende. Prismodellen – vad vi väljer att betala för – påverkar även företagets relationer med leverantörer, anställda och andra samarbetspartners.
-
En relativ rättighet kan ge ett starkare skydd än en absolut rättighet
18 november 2013
Victoria Enkvist har i sin avhandling i konstitutionell rätt undersökt religionsfrihetens rättsliga ramar med utgångspunkt i grundlagen och Europakonventionen. Med hjälp av konkreta exempel på religionsrelaterade företeelser visar hon att det finns en risk för olika tolkningar av religionsfriheten.
-
2013 års Forsskålssymposium - Hur uppkäftig ska en forskare vara?
13 november 2013
Är uppkäftighet en del av forskarrollen? Är det rent av en dygd och är vårt universitetsklimat gynnsamt för kritiska och samhällsengagerade forskare och universitetslärare? Dessa och angränsande frågor lyfts i lördagens symposium vid Uppsala universitet som hålls till 250-årsminnet av upplysningsfilosofen Peter Forsskål.
-
Glidarproteiner på vift ger efterlängtad insikt
12 november 2013
För att kunna reagera effektivt på förändringar i omgivningen måste bakterier snabbt kunna slå på eller av specifika gener. Trots att de övergripande mekanismerna bakom genregleringen varit kända länge har dess finare detaljer gäckat forskarna i årtionden. Forskare vid Uppsala universitet kan nu ge en bild av hur proteiner reglerar genuttryck på atomnivå.
-
Ny avhandling visar hur närstående till brännskadade kan stöttas bättre
11 november 2013
I en ny avhandling har Josefin Bäckström vid Uppsala universitet undersökt hur anhöriga till brännskadade personer mår. Studierna visar bland annat att kommunikation mellan vårdgivare och närstående kan förbättras och att bemötandet i så stor utsträckning som möjligt bör anpassas efter individens personliga omständigheter.
-
Identiteter i en globaliserad värld – heldag på Gustavianum
11 november 2013
Den 16 november kan du möta hela världen på Museum Gustavianum. Under dagen bjuds på allt från pekingopera till argentinsk tango. Under rubriken Identiteter i en globaliserad värld diskuteras länder och regioners självbild.
-
Konferens: Undervisningsmaterialets upphovsrätt i fokus
11 november 2013
När alltfler använder digitala läroplattformar och nätverk som Facebook, Instagram och Youtube i undervisningen vid universitet och högskolor har frågan om vem som har rätt till materialet blivit allt hetare. Tillfaller upphovsrätten universitet eller läraren som upphovsman? Den 18 november arrangeras en nordisk konferens vid Uppsala universitet där denna fråga diskuteras.
-
Årets Björkénska pristagare utsedda
07 november 2013
Olle Eriksson, professor vid institutionen för fysik och astronomi, och Erik Hagersten, professor vid institutionen för informationsteknologi, har utsetts till årets mottagare av Björkénska priset.
-
Mångsidig psykologistuderande utsedd till Årets Uppsalastudent
06 november 2013
Årets Uppsalastudent 2013 är Kajsa Asplund. Hon studerar vid psykologprogrammet och får priset för uppvisad mångsidighet samt för sitt driv och entreprenörskap. Utmärkelsen delas ut i samband med dagens Anders Wall-föreläsning i universitetsaulan.
-
Surtsey 50 år firas på Evolutionsmuseet
04 november 2013
I år är det 50 år sedan ett kraftfullt vulkanutbrott under vatten gav upphov till ön Surtsey. Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet firar detta jubileum med en fotoutställning av geologen och fotografen Karin Eriksson. Tillsammans med institutionen för geovetenskaper bjuder man också in till ett populärvetenskapligt evenemang om vulkanologi.
-
Viktigt med tydligare regler kring föräldraskap vid surrogatarrangemang
31 oktober 2013
En tydlig svensk lagreglering kring blivande föräldrars familjerättsliga status efter surrogatarrangemang är en åtgärd som brådskar. Det framgår av en ny avhandling från Uppsala universitet där de juridiska aspekterna kring surrogatarrangemang undersöks.
-
Uppsalastudenter till VM-final i Cambridge, USA.
30 oktober 2013
När VM i syntetisk biologi avgörs i Cambridge, Massachusetts, 1 - 4 november är Uppsalas studentlag Nordens enda representant i sin kategori, och ett av två lag från Norden i tävlingen som helhet. – Det är otroligt kul att all tid och arbete vi lagt ner på vårt projekt tagit oss till världsfinal, säger Alona Nyberg från lag iGEM Uppsala.
-
Universitetet avvisar bristfälligt stiftelseförslag, men vill se ökad autonomi
30 oktober 2013
Uppsala universitets styrelse, konsistoriet, avvisar förslaget att svenska lärosäten ska kunna ombildas till högskolestiftelser, och efterlyser ett rejält omtag i autonomifrågan.
-
Inbjudan: Pressträff efter konsistoriet
28 oktober 2013
På onsdag, den 30 oktober, är det dags för konsistorium (styrelse) som följs av pressträff med universitetsledningen.
-
Smärtprocesser i tennisarmbågen fångas på bild
26 oktober 2013
Vävnadsprocesser vid långvarig mjukdelssmärta som kronisk tennisarmbåge kan visualiseras med bilddiagnostisk metod. Det visar resultat från forskare vid Uppsala universitet som nu publiceras i den välrenommerade facktidskriften PLOS ONE. Smärtläkaren och forskaren Magnus Peterson presenterar en ny användning av positron-emissions-tomografi (PET) och en markör för signalreceptorn NK1 för att visualisera en fysiologisk process associerad till smärt
-
Förändrat betestryck påverkar växters evolution
22 oktober 2013
Det är sedan länge känt att egenskaperna hos många växter med stor utbredning kan variera geografiskt, beroende på skillnader i klimat. Men även förändringar i betestryck och pollination kan påverka naturliga växtpopulationers genetiska sammansättning, visar en ny studie.
-
Teologiska fakulteten utser hedersdoktorer
21 oktober 2013
Professor Dietz Lange, Tyskland och professor William Schweiker, USA, har utsetts till nya hedersdoktorer vid teologiska fakulteten vid Uppsala universitet.
-
Ny forskning om barn och unga presenteras
21 oktober 2013
Kan uppmätta stresshormonnivåer förutsäga risker för framtida sjukdom? Hur förstår egentligen spädbarn andra människors handlingar och vilka olika metoder finns det att för att arbeta preventivt med stöd till barn och föräldrar? Dessa frågor och fler kommer att tas upp under konferensen Forskning pågår där forskare möter yrkesverksamma inom till exempel skola och hälsovård.
-
KBT hjälper patienter med extrem känslighet för vardagsljud
21 oktober 2013
Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan vara en bra metod för att hjälpa personer med hyperacusis att bli mindre känsliga för ljud. Det visar en ny doktorsavhandling från Uppsala universitet.
-
Stenåldersgrupp i Skandinavien delar härkomst med dagens Sardinier
21 oktober 2013
Forskare från Uppsala universitet har tidigare visat att jordbruket spreds till norra Europa med migranter från södra Europa. Resultaten var baserade på en individ från en bondekultur i Västergötland. I sin doktorsavhandling visar Pontus Skoglund nu resultat från ytterligare tre västgötska individer från stenåldern. Resultaten stärker kopplingen till Medelhavet och visar att de fyra bönderna delar DNA-profil med personer som idag lever på Sardini
-
Romernas utsatthet fokus för internationell konferens
18 oktober 2013
En internationell konferens om romernas utsatthet äger rum vid Uppsala universitet den 23-25 oktober. Syftet med konferensen är att bidra till en tydligare bild av antiziganismen som fenomen, historiskt och i vår egen tid. Den uttalade ambitionen är att skapa ett bärkraftigare kunskapsläge på ett område där systematisk forskning var en sällsynthet före år 2000.
-
Ulf Landegren prisas för entreprenörskap
17 oktober 2013
Hjärnäpplet, Uppsala universitets pris för framgångsrik kunskapsöverföring, tilldelas i år professor Ulf Landegren för hans entreprenörsinsatser inom området molekylära analyser inom medicin och biologi.
-
Skolsamverkansdagar på Uppsala universitet
17 oktober 2013
Elever och lärare i och runtom Uppsala välkomnas till en rad spännande höstaktiviteter vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten på Uppsala universitet. Förhoppningen är att intressera fler att söka kunskap och utbildning inom naturvetenskap och teknik.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.